Arcfelismerővel lépne fel a hidzsábot nem viselő nőkkel szemben az iráni kormány

2022. szeptember 5. – 13:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni kormány arcfelismerő programmal azonosítaná azokat a nőket, akik nem tartják be az új hidzsábtörvényt. Ebrahim Raiszi iráni elnök augusztus 15-én írta alá azt a rendeletet, amely szigorítja a nők öltözködési szabályait a közterületeken, és előírja, hogy az utcán és a tömegközlekedési eszközökön is viseljék az iszlám fejkendőt.

A rendelet bevezetése után országszerte tüntetések robbantak ki, a közösségi médiában nők tömegei tettek ki magukról fényképeket, amelyeken hidzsáb nélkül utaznak vagy sétálnak az utcán.

Több olyan nőt is őrizetbe vettek, akiket tömegközlekedési eszközökön zaklatni kezdtek amiatt, hogy nem viselik a hidzsábot, és erről videófelvétel jelent meg az interneten. Egy ilyen esetben egy 28 éves nőt az őrizetbe vétele után bántalmaztak, és kamerák előtt kényszerítették arra, hogy kérjen bocsánatot a zaklatóitól – közölte a Hrana jogvédő csoport.

A fejkendő viselése több mint negyven éve, az iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nők számára, de ezt az előírást az évtizedek során rengetegen megszegték. Az iráni kormány 2015-ben vezetett be biometrikus személyazonosító okmányokat, amelyek az írisz mintázatát, az ujjlenyomatot és fényképet is tartalmaznak.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!