Furcsa körülmények között zuhant a Balti-tengerbe egy osztrák kisrepülőgép

2022. szeptember 4. – 21:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Balti-tengerbe zuhant egy osztrák jelzésű, magántulajdonban lévő Cessna kisrepülőgép. Az 1979-ben gyártott, Cessna 551 típusú, OE-FGR lajstromszámú repülőgép 14:55-kor indult a dél-spanyolországi Jerezből Köln felé, írja az Airline.net. A hírek szerint négyen utaztak rajta: a pilóta, egy férfi, egy nő és a lánya.

A Bild úgy tudja, hogy a pilóta a felszállás után nem sokkal nyomásproblémát jelzett, mielőtt a géppel megszakadt a kapcsolat, más források szerint nem reagáltak semmire.

A gépet előbb a spanyol, majd a francia légierő kísérte, majd a német légierő vadászgépei is befogták a Cessnát, de nem láttak senkit a pilótafülkében. Később a dán légierő is közölte, hogy a gép elfogása után ők sem tudtak azonosítani senkit a gépen.

Németország után a szellemgép észak felé vette az irányt. A Balti-tenger felett, nem messze Lettország partjaitól csökkenni kezdett a magassága, majd eltűnt a radarról.

Svédország mentőcsapatokat küldött a helyszínre, a hírek szerint olajfoltokat és a gép roncsait is látták a tengeren. A lett mentőszolgálat átvette a keresés irányítását, de az ő helikoptereik már csak három órát tudnak a levegőben tölteni. Egy svéd mentőhelikopter több órányi repülés után sem talált senkit a gép utasai közül.

Egyes feltételezések szerint az utasok a repülőgép oxigénellátó rendszerének műszaki hibája miatt halhattak meg, még mielőtt a gépből kifogyott volna az üzemanyag, és 4 óra 51 perccel a felszállás után a Balti-tengerbe zuhant.

Hans Kjäll, svéd repülésbiztonsági szakértő szerint egy szivárgás okozhatta a nyomásvesztést az utastérben. A bent tartózkodók az oxigénhiány miatt eszméletüket veszthették, ami 30 másodpercen belül bekövetkezhetett, írta az osztrák Die Presse.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!