Putyin túl elfoglalt volt Gorbacsov visszafogott temetéséhez, Orbán viszont ott volt

2022. szeptember 3. – 19:26

Putyin túl elfoglalt volt Gorbacsov visszafogott temetéséhez, Orbán viszont ott volt
Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságíró Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök portréját viszi a moszkvai Novogyevicsi temetőben tartott temetésén, 2022. szeptember 3-án – Fotó: Alexander Zemlianichenko / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszok ezrei vonultak el szombaton a Szovjetunió utolsó vezetőjének, Mihail Gorbacsovnak nyitott koporsója előtt – írja a Reuters.

Egy pap rövid imát mondott, majd miközben Gorbacsov koporsóját a földbe süllyesztették, katonai zenekar játszotta el az orosz nemzeti himnuszt (amelynek dallama megegyezik a szovjet himnusszal). Végül a díszőrség háromszor is a levegőbe lőtt. Így helyezték végső nyugalomra a moszkvai Novogyevicsi temetőben a Szovjetunió első és egyben utolsó elnökét, aki augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el.

A gyászmenetet a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz újságíró, Dmitrij Andrejevics Muratov vezette, kezében Gorbacsov portréját tartva. Az utolsó szovjet vezetőt az 1999-ben elhunyt felesége, Raisza Makszimovna Gorbacsova mellé temették.

A gyászolók korábban a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában tartott nyilvános szertartáson róhatták le kegyeletüket. A szertartáson részt vett Gorbacsov lánya és két unokája is, a tömegben a helyszíni beszámolók szerint rengeteg olyan fiatal is megjelent, akik a Szovjetunió összeomlása után születtek. Az ő jelenlétüket Andrej Zubov, a Gorbacsovot személyesen is ismerő, orosz történész a jelenlegi politikai rendszer elleni csendes tiltakozásként értelmezte.

Fotók: Alexander Zemlianichenko, Evgenia Novozhenina, Shamil Zhumatov / Pool via REUTERS Fotók: Alexander Zemlianichenko, Evgenia Novozhenina, Shamil Zhumatov / Pool via REUTERS
Fotók: Alexander Zemlianichenko, Evgenia Novozhenina, Shamil Zhumatov / Pool via REUTERS
Fotók: Alexander Zemlianichenko, Evgenia Novozhenina, Shamil Zhumatov / Pool via REUTERS

A külföldi lapok visszafogottnak nevezték az eseményt, mivel Moszkva a nyugati szankciók megtorlásaként több száz külföldi tisztviselőnek megtiltotta a belépést Oroszországba, így külföldi hírességek, európai és nyugati vezetők nem igazán voltak jelen, bár John Sullivant, az Egyesült Államok oroszországi nagykövetét lehetett látni a temetésen. A sorból erősen kilógott a kegyeletét Gorbacsov ravatalánál személyesen lerovó Orbán Viktor, akit többek között Deutsch Tamás, Schmidt Mária és Orbán Balázs is elkísérte Moszkvába. A magyar miniszterelnök megjelenését a legtöbb nagy külföldi lap külön kiemelte.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök is lerótta a tiszteletét szombaton Gorbacsov előtt, és rajta kívül megjelent még néhány Kreml-barát politikus. Vlagyimir Putyin viszont már korábban bejelentette, hogy egyéb teendői miatt nem vesz részt a temetésen, amin bár volt hivatalos katonai tiszteletadás, mégsem minősül állami temetésnek. Elég erős a kontraszt Borisz Jelcinnel, akinek a temetésére 2007-ben Putyin nemzeti gyásznapot rendelt el, és természetesen ő maga is részt vett a búcsúztatáson. Ez beleillik abba a képbe, hogy Gorbacsovot a nyugati világban általában pozitív megítélés övezte, de Oroszországban egyre inkább negatív.

Az orosz köztévé propagandaműsoraiban mostanában egyre nyíltabban nevezték árulónak, aki a Szovjetunió felbomlásáért felelős. Ezt pedig Putyin a háború óta adott nyilatkozataiban rendszeresen a 20. század legnagyobb politikai katasztrófájának nevezi, és egyre többet utal arra, hogy az egykori szovjet birodalom és befolyási övezet újjáépítése a célja; az Ukrajna elleni háború pedig ennek első lépése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!