Kaczyński: Lengyelország 520 ezermilliárd forintnyi háborús jóvátételt fog követelni Németországtól

2022. szeptember 1. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország háborús jóvátételt fog követelni Németországtól – jelentette be Jaroslaw Kaczyński, a lengyel kormánypárt elnöke csütörtökön Varsóban, a háború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő összegre rúgó lengyel veszteségekről szóló jelentés ismertetésekor.

A jelentést a 2017 szeptembere óta működő lengyel parlamenti munkacsoport készítette. Kaczyński a terjedelmes dokumentumnak a varsói Királyi Várban szervezett bemutatóján kijelentette: a második világháború kitörésének 83. évfordulója „az arról szóló döntés napja is, hogy nemzetközi színtérre vigyük az ügyet (...) és kártérítést kapjunk azért, amit Németország tett 1939 és 1945 között”.

„Tucatnyi ország kapott jóvátételt. Lengyelország nem kapott. Nekünk is fel kell vetnünk ezt a kérdést, ha komoly állam vagyunk” – mondta a politikus, aki közölte, hogy a német támadás következtében elszenvedett lengyel károkat „konzervatív”, visszafogott módszert alkalmazva 6,2 ezermilliárd zlotyra (520 ezermilliárd forint) becsülték.

A kárpótlás megszerzése „hosszú és nehéz folyamat” lehet – tette hozzá.
„Már hallottam egy nagyon fontos német politikustól, hogy ebbe semmilyen német kormány nem egyezik bele” – utalt Kaczyński Berlinnek a kárpótlás ügyében már korábban megfogalmazott álláspontjára, mely szerint az ügyet megállapodással már rendezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!