Az illegális fakitermelés miatt nőtt meg idén az erdőtüzek száma Brazíliában

2022. szeptember 1. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az illegális fakitermelés miatt megszaporodtak Brazíliában az erdőtüzek – írja az al-Dzsazíra.

Az idei augusztus volt az Amazonas történetének legtöbb tűzzel járó időszaka az elmúlt 12 évben. Brazília állami űrkutató intézetének műholdjai több mint 33 000 tüzet észleltek, amikor az esőerdők a tűzszezon csúcspontjához érnek.

Az erdőtüzek mennyisége összefügg a túlzott erdőirtással. Ha túl nagy az erdőirtás mértéke, több lesz a könnyen meggyulladó száraz fa is. Az Amazonas mentén idén leégett terület mintegy 20 százalékát csak nemrégiben irtották ki. A tűzszezon ráadásul csak fokozódhat szeptemberben.

A tüzekhez az is hozzájárul, hogy egyesek legelőt akarnak csinálni a szarvasmarháik számára. A környezetvédők és a bennszülött csoportok gyakran erőszakkal szembesülnek, amikor megpróbálják megvédeni az erdős területeket.

Az erdőtüzek miatti füstfelhők aztán napokra megállnak olyan városok felett, mint Manaus, az Amazonas régió legnagyobb városa. Ugyanakkor Jair Bolsonaro elnök igyekezett kisebbnek mutatni a problémát.

„A minket támadóknak nincs igazuk. Ha egy szép erdőt szerettek volna maguknak, akkor meg kellett volna őrizniük az országukban lévő erdőket” – írta a Twitteren Bolsonaro, aki az újraválasztásért kampányol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!