Bűnösnek ítélték az ausztrál férfit, aki negyven évvel ezelőtt meggyilkolta a feleségét, hogy összejöhessen a diákjával

2022. augusztus 31. – 11:19

Bűnösnek ítélték az ausztrál férfit, aki negyven évvel ezelőtt meggyilkolta a feleségét, hogy összejöhessen a diákjával
Chris és Lynette Dawson az esküvőjük napján. A férfi 1982-ben gyilkolta meg feleségét, hogy elvehesse tizenhat éves szeretőjét Forrás: ABC News Australia

Másolás

Vágólapra másolva

Negyven évvel felesége meggyilkolása után végre elítélték a most 74 éves Chris Dawsont, írja a CNN. Az ausztrál férfi 1982-ben végzett Lynette nevű feleségével, másnap pedig beköltöztette magához tizenhat éves szeretőjét. A hatóságok harminchat évig nem léptek az ügyben, csak 2018-ban tartóztatták le a férfit.

A bűnügyről korábban, a régi Indexen is írtunk.

Chris és Lynette a középiskolában szerettek egymásba, fiatalon házasodtak össze, és hamar született két kislányuk is. 1979-ben a harmincegy éves férfi tornatanárként kezdett dolgozni Sydney-ben egy középiskolában. Egy évre rá egy diáklánnyal, a tizenhat éves Joanne Curtisszel kezdett viszonyt, akit otthon is bemutatott, és hol náluk lakott (hivatalosan bébiszitterként), hol a férfi ikertestvérénél.

1982. január 9-én, a házassági tanácsadás másnapján, Lynette eltűnt. A férj azt állította, utoljára akkor találkozott a feleségével, amikor kikísérte a buszpályaudvarra.

A rákövetkező nap Joanne beköltözött a házba, Lynette helyén aludt az ágyban, és az ő ruháit és ékszereit kezdte el hordani.

A férj csak hat héttel később jelentette felesége eltűnését a rendőrségen.

1983-ban elvált hivatalosan eltűntnek nyilvánított feleségétől, és feleségül vette a diáklányt. Elköltöztek Sydney-ből, egy közös gyerekük született, majd kilencévnyi házasság után, 1992-ben elváltak. A nő ezt követően javasolta a rendőrségnek, hogy

nézzék át volt közös házukat és a kertet az eltűnt exfeleség, Lynette holtteste után.

A rendőrség 2000-ben ugyan feltúrta a ház kertjét, de nem találta Lynette holttestét, ezért az ügyészség sokáig nem volt hajlandó vádat emelni.

A megoldatlan gyilkossági ügyekre szakosodott rendőrségi egység végül 2015-ben újra megnyitotta Lynette Dawson ügyét. Háromévnyi alapos nyomozás után, 2018 áprilisában arra kérték az ügyészséget, hogy nézzék át az összegyűjtött bizonyítékokat (bár 2018 szeptemberében nagy médiafigyelem mellett újra feltúrták a volt Dawson-ház kertjét, holttestet továbbra sem találtak).

2018. december 5-én, harminchat évvel felesége eltűnése után végül őrizetbe vették Chris Dawsont, és vádat emeltek ellene Lynette Dawson meggyilkolásáért.

A rendőrség elnézést kért a korábbi hanyag vizsgálódásaikért, és azt mondták, nem adják fel a nő testének keresését, de a holttest nélkül is születhet ítélet az ügyben.

A férfi végig minden vádat tagadott, és ragaszkodott hozzá, hogy a felesége elhagyta őt, és akkor még csak kettő és négy éves gyermekeiket.

A tárgyalás során több szemtanú tett vallomást, akik állították, hogy az 1982 utáni években is látták Lynette-et, de a bíró végül egyiket sem ítélte megbízhatónak.

Ahogy azt sem hitte el a bíró Dawsonnak, hogy felesége eltűnése után beszélt még vele telefonon. A nő 1982 januárját követően soha nem használta a bankkártyáját, az útlevelét, nem volt kórházban, nem adózott, és semmilyen kapcsolatba nem került az ausztrál állammal. A bíró szerint ez mind azt támasztja alá, hogy 1982-ben meghalt.

A három hónapos tárgyalás során Joanne is vallomást tett. Elmondta, hogy Chris mániákusan kontrollálta minden lépést, megfigyelte kivel, hova megy, mit vesz fel és mit csinál. A nő szerint Chris birtokló és antiszociális volt, és az egyetlen ember, akivel valóban törődött, az ikertestvére volt. Szerinte a férfi iránta érzett megszállottsága elég motiváció lehetett a felesége meggyilkolásához.

A bíró az ítélethirdetéskor elmondta, bár közvetlen bizonyíték nem került elő, a közvetett bizonyítékok alátámasztják, hogy Lynette Dawson halálát Chris Dawson okozta.

„Minden kétséget kizáróan meg vagyok győződve arról, hogy az egyetlen racionális következtetés az, hogy Lynette Dawson meghalt, 1982. január 8-án, Chris Dawson tudatos és önkéntes cselekedetének következtében, amit azzal a szándékkal követett el, hogy Lynette halálát okozza.”

Greg Walsh, Dawson ügyvédje, azt nyilatkozta, védence fellebbezni fog az ítélet ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!