Google-fotók buktattak le 20 ezer francia medencetulajdonost, akik nem fizettek adót

2022. augusztus 30. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

A BFMTV francia hírtelevízió beszámolója szerint a francia adóhatóság kilenc ügyosztályán futtatták le a Google és a Capgemini által kifejlesztett rendszert – írta az MTI. A légifelvételek adatait egybevetették a földtulajdonokról rendelkezésre álló adatokkal. Franciaországban azon telkek után, amelyeken úszómedence is van, magasabb adót kell fizetni.

Többek között ez lehet az oka annak, hogy a jelenleg felmért – egyelőre nem országos szintű – adatok szerint az úszómedencék legalább 6 százalékát nem jelentették be azok tulajdonosai.

Franciaországban 2020-ban több mint 3,2 millió medence volt magánszemélyek ingatlanai területén egy statisztikai szakportál adatai szerint. A koronavírus-járvány idején egyre több munkavállaló dolgozott otthonról, a medencetelepítések száma még tovább nőtt.

A jelenlegi felmérések az ország délkeleti részében készültek, így többek között a többnyire jómódúnak nevezhető, igen magas telekárakkal rendelkező Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône és Haute-Savoie, valamint Vendée megyék telkeit pásztázták.

Az adóhivatal 20 356 be nem jelentett medencét fedezett fel – a kilenc franciaországi megyében végzett felmérés nyomán 10 millió euró értékben küldtek ki számlákat a feledékeny tulajdonosoknak. A most kikísérletezett rendszert az egész országra kiterjesztik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!