Rasszizmus vádja miatt menesztették a WHO nyugat-csendes-óceáni igazgatóját

2022. augusztus 30. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Eltávolították posztjáról Kaszai Takesit, a WHO nyugat-csendes-óceáni igazgatóját miután a szervezet több dolgozója is rasszizmussal vádolta meg – írja az MTI az AP beszámolója alapján. Ez az első alkalom, hogy ilyen magas beosztású tisztviselőt távolítanak el posztjáról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyugat-csendes-óceáni igazgatóját hónapokkal az után távolították el posztjáról, hogy az AP kiderítette, hogy

a szervezet több tucat munkatársa tett bejelentést ellene etikátlan, abuzív és rasszista megnyilvánulásai miatt.

Az amerikai hírügynökség januárban számolt be arról, hogy a WHO mintegy 30 dolgozója tett bejelentést arra panaszkodva, hogy Kaszai vezetése alatt mérgező légkör alakult ki a hivatalban, és a japán egészségügyi szakember rasszista megjegyzéseket tett.

Kaszai többek között állítólag arról is beszélt a munkatársainak, hogy a koronavírus térségbeli terjedése annak tudható be, hogy bizonyos országokban „nincs meg a kellő képesség, mert kulturálisan, fajilag, gazdaságilag és társadalmilag alacsonyabb rendűek”.

A WHO több munkatársa szerint Kaszai bizalmas információkat osztott meg a vakcinákról, hogy hazájának, Japánnak segítsen politikai előnyhöz jutnia. Beosztottai szerint az emiatt indított vizsgálatot is megpróbálta manipulálni.

Az AP forrásai szerint Kaszait azt követően szabadságolták határozatlan időre, hogy a vizsgálat során a vádak egy része igazolást nyert. Azt egyelőre nem tudni, meddig tart a vizsgálat, és visszatérhet-e majd hivatalába.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója múlt hét pénteken tájékoztatta a dolgozókat Kaszai távozásáról, valamint elmondta, hogy a „munka folytonossága érdekében” Manilába utazik Jakab Zsuzsanna főigazgató-helyettes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!