Járdára vetítik a tilos jelzést a mobilozók miatt Hongkongban

2022. augusztus 28. – 11:01

Járdára vetítik a tilos jelzést a mobilozók miatt Hongkongban
Fotó: gov.hk

Másolás

Vágólapra másolva

Újfajta piros jelzést tesztelnek Hongkongban, a kísérleti jelleggel bevezetett közlekedési lámpák a járdára világítanak, így a mobiljukba temetkező járókelők jobban érzékelik a tilos jelzést, adta hírül az ország közlekedési hatósága.

A megoldandó probléma a következő volt: az okoseszközök elterjedésével a jelzőlámpás átkelőhelyeknél a gyalogosok hajlamosabbak kevésbé figyelni a közlekedési jelzésekre, mivel lefelé hajtott fejjel nézik a telefonjukat. A hongkongi szakemberek ezért olyan megoldást kerestek, amitől kevesebben lépnek le a pirosnál az úttestre.

Ledes lámpákat telepítettek a város egyes csomópontjaiban, méghozzá olyanokat, amik piros fényt vetítenek a járda zebra melletti részére.

A földről és a mobiltelefonról visszaverődő piros fény tudat alatt is emlékezteti a gyalogosokat, hogy tilos a jelzés.


A fény csak pirosnál világít, ha a jelzés zöldre vált, a lámpa kialszik. A berendezést úgy tervezték, hogy a piros fény intenzitása automatikusan igazodik a fényviszonyokhoz, és a sugarak nem károsítják a szemet sem. A készülék csak kiegészíti a normál közlekedési lámpát, nem helyettesíti azt. A tesztüzem után értékelik majd a tapasztalatokat, és mérlegelik a további csomópontokba való telepítés lehetőségét.

Fotó: gov.hk
Fotó: gov.hk

Mielőtt felsóhajt, hogy a világ megérett a pusztulásra, mert a mobiljukba temetkező generáció miatt változtatnának a rendszeren,

gondolja végig: biztosan az eddigi módszer volt a lehető legjobb?

Egy tenyérnyi lámpát sasolni egy 30 méteres zebra túloldalán? A mobilozókon kívül sokaknak – öregebbeknek, gyengébben látóknak – előnyösebb lenne, ha az innenső oldalon (vagy ott is) jeleznék, piros-e a lámpa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!