36 évet ült ártatlanul a tinédzserként nemi erőszakért elítélt louisianai férfi

2022. augusztus 28. – 12:06

frissítve

36 évet ült ártatlanul a tinédzserként nemi erőszakért elítélt louisianai férfi
Fotó: Innocence Project New Orleans

Másolás

Vágólapra másolva

36 év, 1 hónap és 30 nap börtönbüntetés után szabadult a most 53 éves Sullivan Walter, akit még 17 éves korában, 1986-ban tartóztattak le, majd ítéltek el betörés és nemi erőszak vádjával. Fiatalkorúak között ez a leghosszabb ismert jogtalan bebörtönzés Louisiana állam és az ötödik leghosszabb az Egyesült Államok történetében, írja a CNN.

Az 1986-os esetben az elkövető behatolt egy házba, majd az ott zuhanyzó nőt késsel fenyegetve egy sötét, kivilágítatlan szobába kényszerítette, ahol megerőszakolta. A tettes kék baseballsapkát viselt, és egy törölközővel takarta el az arca alsó részét. A nő a rendőrségnek azt mondta, hogy mivel a férfi többször is leejtette az arcát eltakaró kendőt, azonosítani tudná az elkövetőt, akiről az adott személyleírás alapján fantomkép is készült.

Körülbelül másfél hónappal a nemi erőszak után Sullivan Waltert egy betörés miatt tartóztatták le. A rendőrök azonban úgy gondolták, hogy illik rá a leírás. Egy olyan fotósorozatot mutattak róla a nőnek, amin Walterre egy kék baseballsapkát adtak. Az áldozat azonosította is, így le is tartóztattak nemi erőszak vádjával, majd mindössze egyetlen tárgyalási nap után el is ítéltek.

Walter számos alkalommal fellebbezett, de 1997-től egészen 2021 októberéig hiába. 2021 októberében azonban egy erre szakosodott alapítvány elvállalta az ügyét, és kiderítette, hogy bár az 1980-as években végzett szerológiai vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy nem Walter volt az elkövető, ez az információ nem jutott az őt elítélő esküdtszék tudomására. A Waltert akkor védő ügyvéd nem hozta fel ezt a bizonyítékot a per során, a rendőrség szakértője pedig tévesen magyarázta a vizsgálat eredményeit az esküdteknek.

Ezek alapján a bizonyítékok alapján a hatóságok most elrendelték az ítélet hatályon kívül helyezését, így Sullivan Walter 53 évesen szabadulhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!