5,76 milliárd dollárért vesz fegyvereket Lengyelország dél-koreai gyártóktól

2022. augusztus 27. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két dél-koreai vállalat 5,76 milliárd dolláros (nagyjából 2400 milliárd forint) szerződést írt alá Lengyelországgal harckocsik és tarackok eladásáról, miután Varsó elhatározta, hogy növeli fegyverimportját az oroszokkal fennálló feszültségek miatt – közölte szombaton Szöul.

A Hyundai Rotem K2 Black Panther harckocsikat, a Hanwha Defense pedig K9 tarackokat küld Lengyelországba. A felek nem közölték a teljes üzlet értékét, de

a dél-koreai média szerint elérheti akár a 15 milliárd dollárt (6200 milliárd forintot) is.

A májusban hivatalba lépett dél-koreai elnök, Jun Szogjol azt ígérte, hogy erősíti a biztonsági együttműködést a demokrácia és a piacgazdaság mellett elkötelezett európai országokkal, egyben fellendíti országa hadiparát is. Jun volt az első dél-koreai vezető, aki megfigyelőként részt vett a NATO júniusi spanyolországi csúcstalálkozóján.

K2 Black Panther – Fotó: Republic of Korea Armed Forces
K2 Black Panther – Fotó: Republic of Korea Armed Forces

Lengyelország az üzlet keretében 180 darab K2 harckocsi, pontosan meg nem határozott számú ágyú és 48 FA-50 vadászrepülőgép megvásárlásáról állapodott meg. A péntekenen szignált szerződés az első részletre vonatkozik, a repülőgépekre vonatkozó megállapodás aláírása szeptemberben várható.

Az ukrajnai invázió félelmet keltett a volt keleti blokk számos országában. A NATO-tag Lengyelország úgy határozott, hogy katonai kiadásait a GDP 3 százalékára növeli, hadseregének létszámát pedig több mint kétszeresére, írja a Reuters.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!