Eddigi helyettese váltja ideiglenesen a Thaiföldön tisztségéből felmentett miniszterelnököt

2022. augusztus 26. – 09:35

frissítve

Eddigi helyettese váltja ideiglenesen a Thaiföldön tisztségéből felmentett miniszterelnököt
Pravit Vongszuvan ideiglenes thaiföldi miniszterelnök, eddigi miniszterelnök-helyettes a bangkoki kormányhivatalban 2022. augusztus 26-án – Fotó: Narong Szangnak/MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

A felfüggesztett miniszterelnök helyét ideiglenesen helyettese, Pravit Vongszuvan veszi át, miután Thaiföld alkotmánybírósága szerdán felfüggesztette tisztségéből a thai miniszterelnököt Prajuth Csan-ocsát, miután megvizsgálták az ellenzék beadványát a nyolcéves hivatali határ felülvizsgálatáról – írja az MTI.

A legnagyobb ellenzéki párt által benyújtott indítvány alapján azt vizsgálják, nem számít-e bele a thai miniszterelnök hivatali idejébe, mikor a katonai junta vezetőjeként állt az ország élén. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bíróság mikor hozza meg a végleges döntést a miniszterelnök ügyében.

A felfüggesztett kormányfő nem szokványos módon lett 2019-ben miniszterelnök: a hadsereg akkori vezetőjeként 2014 májusában puccsot hajtott végre. Miniszterelnök 2019-ben lett, miután a katonaság által kidolgozott alkotmány alapján tartott választás után ő lett a kormányfő. Az ellenzéki párt mostani beadványa szerint a 2014-es hatalomra kerülése óta eltelt időt is bele kell számítani hivatali idejébe, és nyolc év elteltével most távoznia kell a kormány éléről.

Thaiföldön nem ritkák a politikai zavargások, a hadsereg kétszer is megdöntötte a választott kormányt, a tüntetések pedig sokszor erőszakba torkollnak, mert az ellenzék elutasítja a hadsereg politikai szerepvállalását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől