Ledöntötték a szovjet obeliszket a rigai Győzelem parkban

2022. augusztus 25. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután ledöntötték a rigai Győzelem park szovjet emlékművének obeliszkjét, a műveletet több ezren nézték a lett fővárosban. A 79 méter magas obeliszk és az azt körülvevő emlékmű szétszereléséről 2022 tavaszán, az ukrajnai háború kitörése után döntött Riga vezetése, de támogatta a döntést több országos politikus is. Egils Levits lett elnök például arról beszélt, hogy az emlékmű Lettország szovjet megszállására emlékeztet, ezzel együtt a deportálásokra és az elnyomásra is. Ma Lettország demokratikus ország, és nincs szüksége ilyen emlékműre.

Fotó: Benjamin Furst / Benjamin Furst / Hans Lucas
Fotó: Benjamin Furst / Benjamin Furst / Hans Lucas

Az obeliszket nem robbantották, hanem kalapácsokkal hajlították a kívánt irányba az alapjánál, így előidézve a dőlést. A munkálatok miatt a Győzelem park környéként lezárták, a rigaiakat arra kérték, csak távolról kövessék az eseményeket.

Az emlékmű ledöntése miatt a lett kormány számol valamiféle orosz ellencsapással, leginkább hekkertámadással. Nem is alaptalanul, Észtországot például nagyszabású kibertámadás érte, miután eltávolítottak egy tankot az egyik szovjet emlékművűkről. (LSM)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!