Ledöntötték a szovjet obeliszket a rigai Győzelem parkban

2022. augusztus 25. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délután ledöntötték a rigai Győzelem park szovjet emlékművének obeliszkjét, a műveletet több ezren nézték a lett fővárosban. A 79 méter magas obeliszk és az azt körülvevő emlékmű szétszereléséről 2022 tavaszán, az ukrajnai háború kitörése után döntött Riga vezetése, de támogatta a döntést több országos politikus is. Egils Levits lett elnök például arról beszélt, hogy az emlékmű Lettország szovjet megszállására emlékeztet, ezzel együtt a deportálásokra és az elnyomásra is. Ma Lettország demokratikus ország, és nincs szüksége ilyen emlékműre.

Fotó: Benjamin Furst / Benjamin Furst / Hans Lucas
Fotó: Benjamin Furst / Benjamin Furst / Hans Lucas

Az obeliszket nem robbantották, hanem kalapácsokkal hajlították a kívánt irányba az alapjánál, így előidézve a dőlést. A munkálatok miatt a Győzelem park környéként lezárták, a rigaiakat arra kérték, csak távolról kövessék az eseményeket.

Az emlékmű ledöntése miatt a lett kormány számol valamiféle orosz ellencsapással, leginkább hekkertámadással. Nem is alaptalanul, Észtországot például nagyszabású kibertámadás érte, miután eltávolítottak egy tankot az egyik szovjet emlékművűkről. (LSM)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!