Megbukott a montenegrói kormány

2022. augusztus 20. – 15:29

frissítve

Megbukott a montenegrói kormány
Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök 2022. július 13-án Podgoricában – Fotó: Shi Zhongyu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megbukott a montenegrói koalíciós kormány a péntek éjjeli bizalmi szavazáson. A 81 képviselő közül 50 támogatta a Dritan Abazović vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt, írja az MTI.

Az előző kormánynak február elején kellett lemondania. Dritan Abazović április végén vette át a miniszterelnöki posztot, ám mindössze pár hónap után megbukott, így övé lett a montenegrói történelem legrövidebb ideig szolgáló kabinetje.

A kormány elleni bizalmatlansági indítványt 36 képviselő nyújtotta be azt követően, hogy a miniszterelnök aláírt egy vitatott egyezményt a szerb ortodox egyházzal.

A voksolást követően Dritan Abazović közölte: büszke mindarra, amit kormánya az utóbbi száz napban elért, véleménye szerint az általa vezetett kabinetre azért fognak emlékezni, mert a legrövidebb megbízatási idő alatt a legtöbb nehéz döntést volt képes meghozni.

A montenegrói alkotmány értelmében a köztársasági elnöknek most 30 nap áll rendelkezésére, hogy új miniszterelnök-jelöltet bízzon meg a kormányalakítással. Amennyiben senkinek sem sikerül kormányt alakítania, előrehozott választást kell tartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!