Legalább 12 halálos áldozata van az Európában pusztító viharoknak

2022. augusztus 19. – 14:59

frissítve

Legalább 12 halálos áldozata van az Európában pusztító viharoknak
Egy kidőlt villanyoszlop fekszik egy mezőn a délkelet-ausztriai Stájerországban található Weisskirchenben 2022. augusztus 18-án – Fotó: MARKUS ANGERER / APA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A hetekig tartó hőhullám után a közelmúltban több vihar is pusztított Európa középső és déli részein. A BBC azt írja, hogy eddig legalább tizenketten vesztették életüket a viharok miatt, köztük három gyerek. A legtöbb halálos esetet Ausztriából, Olaszországból és Korzikáról jelentették, a cikk szerint legtöbben úgy haltak meg, hogy rájuk dőlt egy fa.

Olaszországban egy férfi és nő halt meg a kidőlő fák miatt Toszkána régiójában. Szintén ebben a régióban és az északabbra fekvő Liguriai régióban több strandot is tönkre tettek a viharok. A toszkán régió egyik regionális vezetője, Eugenio Giani egy videót is közétett Twitteren, amin az látható, hogy egy Piombinóban felálított óriáskerék a nagy szél miatt irányíthatatlanná vált:


A BBC cikke szerint erős szél söpört végig Velencén is, ami a Szent Márk téren álló bazilika harangtornyát is megrongálta, a cikk szerint a torony több téglája is elmozdult a helyéről.

A viharok nem kíméltek a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetét sem, ahol a 224 km/h-s széllökések fákat döntöttek ki és mobilházakat rongáltak meg csütörtök reggel. A helyi hatóságok szerint egy 13 éves gyerekkel, és egy 46 éves férfival is kidőlő fa végzett. Egy 70-es éveiben járó nő pedig akkor vesztette életét, amikor autóját egy tengerparti kunyhó teteje találta el. Két másik ember, egy 62 éves halász és egy 60 éves kajakozó nő pedig még a tengeren halt meg, nem értek partot a vihar előtt. Franciaország belügyminisztere, Gérald Darmanin azt mondta, hogy a csütörtöki viharnak eddig húsz sebelsültje van, köztük négy súlyos. A sziget különböző kempingjeiből 13 000 embert evakuáltak. Franciaország más, déli területein több áramkimaradás is volt, Marseille-ben pedig az a heves esőzések árasztották el az utcákat.

A korzikai Sagone kempingben emberek szedik össze megmaradt holmijaikat és sátraikat. A kempingben egy fa egy bungalóra dőlt, és egy embert megölt 2022. augusztus 18-án – Fotó: Pascal Pochard-Casabianca / AFP
A korzikai Sagone kempingben emberek szedik össze megmaradt holmijaikat és sátraikat. A kempingben egy fa egy bungalóra dőlt, és egy embert megölt 2022. augusztus 18-án – Fotó: Pascal Pochard-Casabianca / AFP

Ausztriában a Karintiai tóvidékre csapott le a napokban egy vihar. Wolfsberg körzetében két négy és egy nyolc éves kislány vesztette életét, mikor kidőlt egy fa. A helyi a polgármester szerint a körzet úgy nézett ki, mint egy csatatér, mikor a vihar lecsapott. Szintén kidőlő fa okozta másik három nő halálát Ausztria egy másik tartományában. Az osztrák hatóságok 13 sérültről számoltak be, közülük öt gyerek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!