A Google az ausztrál legfelsőbb bíróságon nyert meg egy rágalmazási ügyet

2022. augusztus 17. – 07:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azért perelte be a Google-t egy ausztrál ügyvéd, mert a techóriás nem volt hajlandó eltávolítani a keresőmotorja találatai közül egy olyan újságcikkre mutató linket, amely szerinte rágalmazó volt. George Defteros 2020-ban nyert, de a Google a legfelsőbb bíróságig vitte az ügyet, ahol kimondták: a Google csak egy hiperhivatkozási eszköz, nem minősül kiadónak, így nem vonható felelősségre a rágalmazási ügyben.

George Defteros melbourne-i ügyvéd a Guardian cikke szerint alvilági figurák és gengszterek képviselőjeként lett ismert, és 2016 óta viaskodik a Google ellen. A Google-t 2016 februárjában értesítették egy 2004-ben megjelent, Defterost rágalmazó cikkről, de a vállalat csak 2016 decemberében távolította el azt. A kifogásolt cikk arról szólt, hogy Defterost 2004-ben alvilági figurák meggyilkolására való összeesküvéssel és felbujtással vádolták meg, ezeket a vádakat egyébként 2005-ben ejtették a hatóságok.

Melinda Richards legfelsőbb bírósági bíró 2020-ban Defteros javára döntött az ügyben. Szerinte a Defteros által kifogásolt cikk valóban rágalmazó volt, ezért elrendelte, hogy 40 000 dollár kártérítést kapjon az ügyvéd. Ezt az ítéletet később a fellebbviteli bíróság is helybenhagyta, de a legfelsőbb bíróság végül hatályon kívül helyezte. A legfelsőbb bíróság szerdai döntése szerint a Google nem kiadója azoknak a weboldalaknak, amelyekre a keresési eredményekben hivatkozik, és megállapította, hogy az internetes óriásvállalat nem rágalmazta meg George Defterost.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!