2021-ben egy Portugália méretű erdőterület égett le a világon

2022. augusztus 17. – 21:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Világszerte majdnem megkétszereződött a legégett fák mennyisége az elmúlt húsz évben – idézte a BBC a Global Forest Watch, a világ erdőit figyelő internetes portál adatait.

A magasabb hőmérsékleteket és nagyobb szárazságot előidéző éghajlatváltozás az egyik fő tényezője ennek a növekedésnek. Az új adatok segítségével a kutatók megkülönböztethetik az erdőtüzek okozta faveszteséget, valamint a mezőgazdaság, fakitermelés és a szándékos gyújtogatás okozta erdőpusztulást.

2021 a második volt a legpusztítóbb erdőtüzek éveinek sorában: Portugália területének megfelelő nagyságú erdőterület veszett oda.

„Ez durván kétszer akkora, mint húsz évvel ezelőtt. Megdöbbentő, mennyivel pusztítóbbá váltak a tüzek ilyen rövid idő alatt”

– mondta James McCarthy, a Global Forest Watch elemzője az MTI szerint.

A tűz okozta erdőveszteségek elsősorban az északi országokban, így Oroszországban és Kanadában voltak érezhetők.

Míg a tűz természetes jelenség a régóta meglévő erdőkben, a pusztítás mértéke 2021-ben Oroszországban példa nélküli volt. Szerte a világban 9,3 millió hektár égett le, ennek több mint fele Oroszországban pusztult el. „Aggasztó, hogy az erdőtüzek egyre gyakoribbak, egyre súlyosabbak, és egyre több szén-dioxidot szabadíthatnak fel a talajból” – mondta McCarthy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől