Palkovics hadiipari és energetikai együttműködésről tárgyalt Ankarában

2022. augusztus 15. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hadiipari és energetikai együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában – írja az MTI.

Palkovics László azt mondta: Magyarország úgy döntött, hogy külföldi technológiai partnerek bevonásával, de Magyarországon fog gyártani különböző hadiipari eszközöket. Ezek között az egyik legjelentősebb projekt a négykerék meghajtású páncélozott harci járművek gyártása, amely októberben kezdődhet, ennek a technológiai feltételeiről egyeztettek hétfőn.

A tárgyaláson szó volt arról is, hogyan tudják a hadiipari együttműködést tovább fejleszteni és kiterjeszteni olyan eszközökre, amelyek gyártásában Törökország az élen jár. Ide tartoznak a drónok, az autonóm repülő eszközök, vagy ezek fegyverzete, illetve a páncélok. A tervek szerint Kaposváron egy magyarországi vállalat fogja elkezdeni majd ezek gyártását.

Az ankarai találkozó másik fontos témája az energetika volt. Törökország energetikai háttéripara erős, kiemelkedik például a napelemgyártásuk.

Palkovics azt mondta: szeretnék meggyőzni a török cégeket arról, hogy Magyarországon gyártsanak energetikai alkatrészeket és napelemeket.

Szerinte a mostani tárgyalásokon készítik elő a decemberi török–magyar gazdasági vegyesbizottsági ülést is, amelyet Budapesten rendeznek, török üzletemberek részvételével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!