A 95 éves Gina Lollobrigida is indul a szeptemberi olasz választásokon

2022. augusztus 15. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gina Lollobrigida 95 évesen politikai babérokra tör, független jelöltként, de az Italia Sovrana e Popolare (ISP) euroszkeptikus politikai szövetség támogatásával indul a Rómától délre fekvő Latina szenátusi választókerületben a szeptemberi olasz választásokon – írja a la Repubblica.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan nő van velünk, aki az elmúlt 60 évben olasz filmtörténelmet írt”

– mondta Emanuele Dessì szenátor, a Kommunista Párt képviselője Lollobrigidáról.

Gina Lollobrigida 2019 januárjában, Los Angelesben Fotó: FPA via AFP
Gina Lollobrigida 2019 januárjában, Los Angelesben Fotó: FPA via AFP

A Szuverén és Népszerű Olaszország (ISP) pártját július 25-én alapították, így egy pár hete létező politikai szövetségről van szó. Az ISP közel áll a kommunistákhoz, a szocialistákhoz és a populistákhoz is. Az szövetség szerint ők az egyetlen alternatívája a liberális háborúskodásnak és többek között a gazdasági globalizáció és a privatizáció ellen küzdenek, írja a Switzerland Times.

A parlamentbe jutáshoz a politikai szövetségnek három százalékot kell elérnie.

Lollobrigida amellett, hogy az olasz filmművészet ikonja, Hollywoodban is ismert híresség, és a politikába sem először kóstol bele: az 1999-es európai parlamenti választásokon a demokratákkal indult, de nem kapott elég szavazatot a bejutáshoz.

Olaszországban szeptember 25-én általános választásokat tartanak, miután Mario Draghi korábbi miniszterelnök a múlt hónapban lemondott. Lemondásának egyik oka lehetett, hogy az olasz politika nem képes megküzdeni a növekvő energiaárakkal és az élelmiszerinflációval, ami miatt egyre kevésbé lett népszerű Draghi.

Egy másik, kapcsolódó vetület, hogy az ukrajnai orosz agresszió megosztotta a hattagú koalíciót. Draghi az olasz gázfüggés ellenére támogatta az uniós szankciókat, fegyvereket küldött Ukrajnába és általában véve egy EU- és NATO-párti vonalat képviselt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!