Két újabb gabonát szállító hajó futhatott ki ukrán kikötőből

2022. augusztus 14. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A török védelmi minisztérium közlése szerint szombaton két újabb gabonát szállító hajó hagyta el Ukrajna fekete-tengeri kikötőit. Az országot elhagyó teherhajók száma ezzel tizenhatra emelkedett azóta, hogy július végén az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodás született a kikötői blokád feloldására a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében.

A Brave Commander hajó berakodás közben Pivdennyi kikötőjében – Fotó: Valentyn Ogirenko/Reuter
A Brave Commander hajó berakodás közben Pivdennyi kikötőjében – Fotó: Valentyn Ogirenko/Reuter

Az ENSZ által bérelt MV Brave Commander nevű hajó a következő napokban indul el Ukrajnából Afrikába, miután befejezte a több mint 23 ezer tonna búza berakodását a pivdennyi kikötőben – közölte egy ENSZ-tisztviselő. A libanoni zászló alatt Etiópiába tartó hajó lesz az első humanitárius élelmiszersegély-szállítmány Afrikába a háború kezdete óta, miközben attól tartanak, hogy az ukrán gabonaszállítmányok elvesztése éhínség kitöréséhez vezethet.

Az ukrán kikötők blokádja miatt több tízmillió gabona rekedt az országban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: Ukrajnának kevesebb mint két hét alatt sikerült három kikötőből ugyanannyi gabonát exportálnia, mint amennyit egész júliusban közúton. Ukrajna reméli, hogy a közeljövőben havi 3 millió tonna fölé tudja növelni tengeri exportját gabonából és más mezőgazdasági termékekből. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!