Egy orosz propagandát terjesztő szlovák motornagykereskedő is felkerült az EU szankciós listájára

2022. augusztus 14. – 15:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felkerült a Vlagyimir Putyinhoz közel álló személyek európai szankciós listájára a szlovák Jozef Hambálek is, aki az ország egyik legnagyobb motoros áruházának tulajdonosa, egyben az orosz propagandát is terjesztő motoros banda, az Éjszakai Farkasok nagyszombati összekötője, írja a Denník N alapján a Parameter.sk. Az oroszországi Éjszakai Farkasok motorosbandát a Kreml több százmillió rubellel támogatta. A nacionalista szervezet tagjai részt vettek 2014-ben a Krím elfoglalásában, Kelet-Ukrajnában az oroszbarát erők oldalán harcoltak. Putyin személyesen is találkozott, sőt együtt is motorozott velük.

Hambálek azt állítja, tönkretették a motoros üzletét és a hétköznapi életét is sújtják. A szankciókat azonnal megérezte, ugyanis az illetékes földhivatal már másnap arról értesítette, hogy korlátozták a tulajdonjogait a Nagyszombat határában lévő családi házára. Az állam fokozatosan zárolta a bankszámláit, céges részesedéseit, ügyvédje szerint elvontatták az autóit. A nemzetközi szankciókra hivatkozva a Nyugat-Szlovákiai Villamosművek azt közölte vele, hogy lekapcsolják a cégét az áramszolgáltatásról. A vállalkozónak zárolták a vagyonát, nem tudja kifizetni alkalmazottai béreit, sem törleszteni céges hitelét, mely cégnek csupán társtulajdonosa.

Peter Bubla, a szlovák igazságügyi minisztérium szóvivője azt közölte: Hambálek esetében semmilyen helyi eljárásra nem volt szükség, ugyanis az EU jogi műveletéről van szó, ami közvetlenül alkalmazható. Hambálek bármilyen beadványával az EU intézményeihez fordulhat. Hambálek az EU egyedüli polgára, aki a szankciós listán szerepel, vele együtt 53-an szerepelnek rajta, de ők oroszok, ukránok, fehéroroszok, akik az EU-n kívül élnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!