Macron aláírta a finn és a svéd NATO-csatlakozási jegyzőkönyveket

2022. augusztus 14. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Emmanuel Macron francia elnök aláírta Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyveit – adta hírül a francia elnöki hivatal vasárnapi közleménye alapján a finn YLE.

„Finnország és Svédország, két európai partnerország senki által nem befolyásolt választása megerősíti a két állam biztonságát a közvetlen szomszédjukban lévő valódi fenyegetéssel szemben, és – a két ország lehetőségeire figyelemmel – jelentős mértékben hozzájárul (…) Európa biztonságához” – mondta Macron a jegyzőkönyvek aláírása után. A francia parlament két háza már korábban támogatta a két ország NATO-csatlakozását.

Fotó: Felix Zahn / picture alliance / photothek
Fotó: Felix Zahn / picture alliance / photothek

Ezzel a NATO 30 tagállamából már 23 szentesítette Finnország és Svédország csatlakozását az eredetileg a Szovjetunióval szemben létrehozott nyugati katonai szövetséghez, aminek térnyerése igencsak zavarja Oroszországot. Finnország és Svédország korábban katonai szempontból semleges államok voltak, miután viszont Oroszország megtámadta Ukrajnát, mindkét országban felmerült, hogy NATO-kellene szavatolni a saját biztonságukat.

A NATO tagállamai közül már csak Törökország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Szlovákia és Magyarország nem hagyta hivatalosan jóvá a két ország csatlakozási kérelmét (Csehország a prágai parlament alsóházának beleegyezésére vár, ami várhatóan augusztus végéig meg is lesz.).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!