Elítélték a Twitter volt alkalmazottját, aki Szaúd-Arábiának kémkedett

2022. augusztus 10. – 14:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elítélték a Twitter egyik volt alkalmazottját, mert nem regisztrált külföldi ügynökként – írja az ABC News. A bíróság szerint az amerikai állampolgár Ahmad Abouammo Szaúd-Arábiának kémkedett, amikor a Twitter közel-keleti részlegén dolgozott.

2019-ben vádolták meg, az esküdtszék most hat vádpontban találta bűnösnek, többek között átutalási csalásban és pénzmosásban. Öt további vádpontban felmentették.

Az FBI 2019-es nyomozása szerint Abouammo és egy szaúdi állampolgár, Ali Alzabarah (aki szintén a Twitternél dolgozott) arra használták fel a pozíciójukat, hogy hozzáférjenek a Twitter felhasználóinak adataihoz, például a telefonszámukhoz, emailcímükhöz és IP-címükhöz. Az USA szerint 6000 felhasználó adatait szerezték így meg, ebből 33-nak a szaúdi hatóságok hivatalosan is kikérték az adatait.

A vád szerint egy harmadik személy, Ahmed al-Mutairi közvetített Abouammo és a szaúdi királyi család között. Abouammo szolgálataiért egy luxusórát, és az apja nevén lévő, libanoni bankszámlára három darab 100 ezer dolláros utalást kapott. A volt Twitter-alkalmazott 2019 óta ártatlannak vallja magát, al-Mutairit és Alzabaraht pedig még mindig körözi az FBI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!