Horrorbaleset egy hagyományőrző versenyen, 10 kilós golyó végzett egy járókelővel

2022. augusztus 8. – 08:36

frissítve

Horrorbaleset egy hagyományőrző versenyen, 10 kilós golyó végzett egy járókelővel
A Highland Games egyik versenyszáma – Fotó: Billie Curry/Getty

Másolás

Vágólapra másolva

Tragikus baleset szakította félbe a több mint ezer éves múltra visszatekintő Highland Games versenyeit a hollandiai Geldorpban. A Felföldi Játékok eredete Skóciába vezethető vissza, ma már az elsődleges célja a hagyományőrzés, ennek keretében van olyan versenyszám, amikor egy 4,5 méteres póznát kell minél messzebb dobni, ezenkívül kőlökés, sziklacipelés és egy olyan versenyszám is, ami az itthon is jól ismert kalapácsvetéshez hasonlítható.

A helyszínelés képei – Fotó: Rob Engelaar/AFP
A helyszínelés képei – Fotó: Rob Engelaar/AFP

Annyi a különbség, hogy a 10 kilós vasgolyót egy farúd végére illesztik, a versenyzők néhány forgás után dobják el, de nem dobókörből, hanem a fűről. Így történt ez a hollandiai kastélynál is, ahol viszont a környéket nem biztosították megfelelően, mert a szemtanúk arról számoltak be a Sunnak, hogy babakocsis családok is sétáltak arrafelé, ahová becsapódott a kalapács.

Az egyik versenyző kísérlete után, miután a kalapácsot áthajította a sövényen, egy nő sikolyát hallották. Mint később kiderült, egy 65 éves turistát talált el a golyó. A sérültet megpróbáltak újraéleszteni a helyszínen, gyorsan a helyszínre érkeztek a mentők is, de már nem tudták megmenteni az életét. A sportoló, miután megtudta, mi történt, teljesen összetört.

„Le vagyunk sújtva, ez a legnagyobb katasztrófa, ami egy versenyen megtörténhet” – mondta az angol lapnak a szervező, Adri Geerts.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!