Pert nyert a brazil állam ellen egy hírhedt erdőirtó, ami miatt megszűnik a megkárosított nemzeti park is

2022. augusztus 7. – 22:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert a brazil állam ellen Antonio José Rossi Junqueira Vilela, aki már sok éve a természetkárosító tevékenységéről hírhedt – írja a 444 az Associated Press alapján.

Vilela korábban 27 millió dolláros bírságot kapott, amiért 2005-ben 11 ezer hektáron kiirtotta az erdőt a Cristalino II nemzeti parkban, ahol különösen sokszínű állat- és növényvilág található. Ezt a bírságot támadta meg a bíróságon a férfi, aki a perben azzal érvelt, hogy az állam 2001-ben szabálytalanul hozta létre a 118 ezer hektáros nemzeti parkot.

A bírói testület 3-2 arányban adott igazat Vilela cégének, mivel a park létrehozásakor elmaradt a társadalmi konzultáció. Mivel az állam nem fellebbezett, így az élet jogerőssé vált, és a park meg fog szűnni. A hivatalos indoklás szerint azért nem fellebbeztek, mert technikai okokból nem lett volna esélyük.

Vilela máskor is szembe került a törvénnyel a természetkárosító tevékenységei miatt. Néhány éve 30 ezer hektáros erdőirtás miatt emeltek ellene vádat Pará államban – ekkor az ügyész az Amazonas történetének legszörnyűbb erdőirtójának nevezte. Ez az ügy még mindig tart, és még évekig elhúzódhat. Ha elítélik, Vilela több mint 200 év börtönbüntetést is kaphat, mellé pedig 60 millió dollár bírság megfizetésére kötelezhetik – írja az AP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!