Sztrájkba léphetnek az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjének dolgozói

2022. augusztus 5. – 18:30

frissítve

Sztrájkba léphetnek az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjének dolgozói
Fotó: Ben Stansall / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjének dolgozói több mint egy hétig sztrájkolni fognak augusztusban a bérezésükkel kapcsolatos vita miatt. Az ország konténerforgalmának csaknem fele Felixstowe-n keresztül bonyolódik, a szakszervezet szerint az akció az ellátási láncokat, a logisztikai és fuvarozási ágazatokat, valamint a nemzetközi tengeri kereskedelmet is érinti. Felixstowe évente mintegy 2000 hajót fogad, köztük a világ legnagyobb konténerhajóit is. A kikötőben 17 hajózási társaság működik, amelyek a világ több mint 700 kikötőjével állnak kapcsolatban, írja a Sky News.

A Felixstowe-i szakszervezet több mint 1900 tagja lép sztrájkba az augusztus 21. és augusztus 29. közötti időszakra. A dolgozók azt sérelmezik, hogy munkáltató cég továbbra is csak 7 százalékos emelést ajánl, ráadásul tavaly is csak 1,4%-os béremelést kaptak.

Sharon Graham, az szakszervezet főtitkára szerint a Felixstowe-i kikötő és anyavállalata, a hongkongi székhelyű CK Hutchison is „igencsak nyereséges és hihetetlenül gazdag”, emiatt „simán képesek rá, hogy tisztességes bért fizessenek a dolgozóinak, a több millió fontos osztalékok kifizetését helyett”.

A kikötő szóvivője azt mondta a Sky Newsnak, hogy továbbra is keresik a mindkét fél számára kielégítő megoldást, és igyekeznek elkerülni a sztrájkot.

„Megértjük munkavállalóink aggodalmát a megélhetési költségek emelkedése miatt. Mindent megteszünk, amit csak tudunk, de továbbra is a kikötő sikeres működését tartjuk a legfontosabbnak” – mondta.

A kikötőben 1989 óta nem volt sztrájk, hétfőn további tárgyalásokra kerül sor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!