Tíz bányász rekedt egy vízzel elárasztott mexikói bányában

2022. augusztus 4. – 20:51

frissítve

Tíz bányász rekedt egy vízzel elárasztott mexikói bányában
Mentőakció az észak-mexikói bányánál – Fotó: Marcos Gonzalez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz mexikói bányász rekedt egy elárasztott szénbányában az észak-mexikói Coahuila államban, írja az MTI. A 48 ezer lakosú Sabinas település közelében dolgozó bányászok szerdán rekedtek a tárnában, miután a bánya három kútja is megtelt vízzel, amitől a vágat egyik belső fala beomlott. Öt bányásznak sikerült időben kimenekülnie, őket azonnal orvosi ellátásban részesítették, kettő közülük már el is hagyhatta a kórházat.

„Minden erőnkkel azon leszünk, hogy megmentsük a bányászokat” – jelentette ki Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A mentésben több százan dolgoznak. „Nem alszunk, éjjel-nappal dolgozunk, minden perc számít” – szögezte le Laura Velázquez, a mexikói polgári katasztrófavédelem vezetője. A mentéshez először ki kell szivattyúzni a megtelt kutakat, hogy leküldhessék a mentőcsapatokat a bányába.

Az elnök arról is beszélt, hogy a bánya biztonságát felügyelő emberek felelősségét majd csak a mentés után vizsgálják ki. A mexikói munkaügyi minisztérium szerint a januárban megnyitott bányában eddig nem volt probléma a biztonsággal.

Mexikó egyik legsúlyosabb bányakatasztrófája 2006-ban éppen a mexikói szénbányászat központjának számító Coahuila államban történt: akkor egy sújtólégrobbanásban 65-en vesztették életüket, és azóta is csak két holttestet sikerült a felszínre hozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!