Horvátország déli részében ivóvízhiány fenyeget, Hollandiában takarékosságra kérik az embereket

2022. augusztus 3. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ivóvízhiány alakulhat ki Horvátország déli részén, mivel a karsztos terült édesvíz ellátottsága jelentősen függ a csapadékmennyiségtől. Eközben a szárazság miatt kialakult vízhiányra figyelmeztet a holland kormány is – számolt be az MTI és a Reuters.

A szomszédos Horvátországban hosszabb ideje tart a hőség, a forróság mellett csapadék sem esett az ország nagy részén, így a folyók vízállása nagyon alacsony. Az Isztriai-félsziget kivételével a déli, dalmáciai területeken jelentősen leapadt a vízkészlet. A karsztvíz pedig nagyon fontos a lakosság vízellátása szempontjából.

Bár a horvátországi folyók egyelőre nem érték el az abszolút minimumot, előrejelzések alapján nem várható olyan csapadék, ami javítana a jelenlegi helyzeten. Ezért Isztria megyében már korlátozták a vízfogyasztást:

  • megtiltották a köz- és a magánterületeken az ivóvízzel való öntözést,
  • a piacok és halpiacok kivételével a közterületek vízzel való tisztítását, a
  • a strandokon nem működnek a zuhanyzók és az autómosóknak is be kellett zárniuk.

Hétfőn pedig bejelentették, hogy vízkorlátozás még legalább egy hétig érvényben marad.

Hollandiában sem várnak a következő két hétben jelentős esőzést, a szárazság pedig a kétharmad részt tengerszint alatt országban gyorsan akut problémává válhat. Az országban az átlagosnál gyorsabban iszaposodnak el a folyók, emiatt a vízi közlekedés is megbénulhat. Az alsó-Rajnán közlekedő uszályok– amelyek szenet szállítanak Rotterdamból a német acélgyártókhoz és áramtermelőkhöz – már jelenleg is megfelezett kapacitással működnek.

Az országban ivóvízhiány egyelőre nem fenyeget, de figyelmeztetnek, hogy talajvíz szintje folyton süllyed, ami algásodáshoz és tömeges halpusztulásához vezet. A holland vízügyi takarékosságra szólítja fel az embereket, Zeeland és Limburg déli tartományai pedig arra kérnek mindenkit, beleértve a gazdákat is hogy ne használják a felszíni vizet öntözésre.

Magyarországon is komoly problémát okoz az aszály: hogy miért vagyunk mi és a mezőgazdaság is hibásak termőföldjeink szárazságában, azzal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!