Legalább 16 áldozata van a Kentucky áradásoknak

2022. július 30. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 16 ember halt meg az amerikai Kentucky állam keleti részén pusztító árvíz miatt, de a halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni, akár duplázódni fog – írja a CNN Andy Beshear kormányzóra hivatkozva.

Frissítés 19:15-kor: Később már 25 áldozatról írtak. Joe Biden amerikai elnök katasztrófahelyzetet hirdetett, és elérhetővé tette a szövetségi forrásokat az ítéletidő sújtotta területek számára.

Az áradás oka a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka lezúduló, váratlanul heves eső. Az árvíz hidakat mosott el, áramkimaradásokat okozott, és néhány lakosnak a háztetőkre kellett menekülnie miatta. A mentők a nehezen megközelíthető területekre eljutva igyekeznek most eljutni túlélők, segítségre szorulók után kutatva.

Fotó: Matt Stone/ USA Today Network via Reuters
Fotó: Matt Stone/ USA Today Network via Reuters

Az áldozatok között legalább hat gyerek is van, és még mindig nem tudni pontosan, hány embert tartanak nyilván eltűntként. Az viszont biztos, hogy több száz család elvesztette ingóságainak jelentős részét és házaikban is komoly károk keletkeztek. Mintegy 18 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A tudósok szerint az ember okozta klímaváltozás világszerte súlyosbítja a szélsőséges időjárási viszonyokat. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete szerint a melegebb levegőnek magasabb a víztartalma, ami veszélyesebb áradásokat eredményez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!