Kim Dzsongun ismét nukleáris csapással fenyegetőzik

2022. július 28. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea akár nukleáris fegyvert is képes bevetni egy esetleges támadás esetén Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerint, akinek szavait a kommunista ország állami hírügynöksége (KCNA) idézte csütörtökön.

A két Korea közötti fegyverszünet hatvankilencedik évfordulója alkalmából elmondott beszédében az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy Phenjan ellenségei „a háború szélére sodorják” a két Koreát, egyúttal – most először – bírálta Dél-Korea májusban beiktatott elnökét, Jun Szogjolt is.

Kim szerint Jun Szogjol Észak-Korea biztonságát fenyegeti, és elvitatja Phenjan önvédelemhez való jogát.

A vezető emellett ismét éles szavakkal illette az Egyesült Államokat is, amely szerinte – Szöullal karöltve – „folytatja veszélyes, törvénytelen és barátságtalan műveleteit”, valamint azt vetette Washington szemére, hogy „démonizálja” Észak-Koreát.

Fotó: Str / AFP or licensors
Fotó: Str / AFP or licensors

Kitért továbbá a térségben zajló, július 3-án kezdődött és csaknem egy hónapon át tartó haditengerészeti gyakorlatra is, azt állítván, hogy a Csendes-óceán pereme (RIMPAC) elnevezésű művelet súlyos fenyegetést jelent országára nézve.

A gyakorlat a legnagyobb a világon, az Egyesült Államok irányítja, és olyan szövetségesei vesznek rajta részt, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, de NATO-szövetségesek is, mint például az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Hollandia.

A dél-koreai országegyesítési miniszter, Kvong Jongsze kedden valószínűsítette, hogy a fegyverszünet évfordulóján Phenjan vélhetően nukleáris kísérletet hajt végre, jóllehet katonai források szerint erre egyelőre nem utal semmi.

Szerdán a dél-koreai külügyminiszter azt mondta, Phenjan további szankciókra számíthat, amennyiben végrehajtja a tesztet. Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!