Megint megbénult a brit vasúti közlekedés

2022. július 27. – 19:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia egyes részein teljesen leállt szerdán a vasúti forgalom, de az egész országban fennakadások voltak a vonatos közlekedésben a vasúti dolgozók sztrájkja miatt – írja a Reuters.

Két vasutas szakszervezet több mint 40 000 tagja tart szerdán 24 órás sztrájkot a fizetéssel, a munkakörülményekkel és a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos, régóta tartó elégedetlenség miatt. Szerdán ezért a brit vasúthálózat nagyjából felét le kellett zárni, a vasúttársaságok jelentősen csökkentett menetrenddel közlekedtek, és az ország egyes részein egyáltalán nem volt vasúti szolgáltatás.

Már júniusban is sztrájkoltak a brit vasutasok, akkor három napig szinte teljesen leállt az ország vasúti közlekedése, múlt héten pedig a hőségrekord miatt megrongálódott pályák okoztak fennakadást, ugyanis néhány kulcsfontosságú, az ország hosszában futó vonalat le kellett zárni.

A londoni Waterloo pályaudvar a vasúti sztrájk alatt 2022. július 27-én – Fotó: Maja Smiejkowska / MAJA SMIEJKOWSKA
A londoni Waterloo pályaudvar a vasúti sztrájk alatt 2022. július 27-én – Fotó: Maja Smiejkowska / MAJA SMIEJKOWSKA

Az egyik vasutas szakszervezet most azt közölte, hogy a kormány által működtetett Network Rail infrastrukturális cég (amely Angliában, Skóciában és Walesben is több vasúti vonal fenntartója), 4 százalékos fizetésemelést ajánlott a szakszervezetnek a mostanra már holtpontra jutott egyeztetéseket követően, ezen felül pedig egy újabb négyszázalékos emelést helyezett kilátásba arra az esetre, ha munkavállalók elfogadják szerződésük bizonyos pontjainak módosítását.

A másik szakszervezet, amely a mozdonyvezetőket képviseli, már bejelentette, hogy a tagjai most szombaton és augusztus 13-án sem fognak dolgozni.

Nagy-Britanniában az infláció 40 éves csúcson van, és várhatóan még ebben az évben két számjegyű lesz. Az infláció szárnyalása mellett az, hogy a reálbérek több mint 10 éve tartó stagnálása a legsúlyosabb megélhetési válságot idézte elő Nagy-Britanniában az 1950-es évek óta. Ez pedig súlyosbítja a munkaügyi feszültségeket egy sor ágazatban (például az egészségügyben, az oktatásban és az igazságszolgáltatásban, érinti a repterek és a posták működését is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!