Kétezer éves egyiptomi múmia levágott fejét találták meg egy brit orvos padlásán

2022. július 27. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy CT felvételről kiderült, hogy egy kétezer évvel ezelőtt élt egyiptomi nő fejét találták meg egy brit orvos padlásán – írja a Daily Mail. Az ókori egyiptomi múmia lefejezett, porlepte fejére akkor bukkantak rá egy padláson, amikor a tulajdonos halála után kiürítettek egy házat az angliai Kentben két évvel ezelőtt.

Fotó: DGB Conservation
Fotó: DGB Conservation

A múmiafejet Canterbury Christ Church University kutatói CT vizsgálatra vitték és azt találták, hogy egy olyan nőhöz tartozott, aki szigorú gabona diétán élt, legalábbis erre utalnak a fogain található nyomok. A múmia agyát eltávolították, de a nyelve még mindig ott van a szájában, és egészen jól megmaradt.

A kutatók szerint a múmiafejet a 19. században szuvenírként hozhatták Angliába, és családi ereklyeként öröklődhetett. A teóriát alátámasztja az is, hogy a viktoriánus korban rendkívül népszerűek voltak a múmiák a Brit Birodalomban, szabályos „kicsomagoló partikat” rendeztek, amikor az urak és hölgyek nagy eszem-iszom közepette húzták le a borítást a hazaszállított mumifikálódott testekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!