Tengeri madarak tízezreit pusztíthatja el a madárinfluenza a Farne-szigeteken

2022. július 25. – 14:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tengeri madarak tízezrei pusztulhatnak el az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb természetes élőhelyén, az északi-tengeri Farne-szigeteken madárinfluenza miatt – közölte a National Trust brit kulturális és természeti örökségvédelmi jótékonysági alapítvány, amely példátlan természeti tragédiának nevezte a kialakult helyzetet. Természetvédelmi szakemberek már több mint 3000 madártetemet gyűjtöttek össze, hogy elégessék őket és ezzel megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését, de attól tartanak, hogy további sok ezer legyengült, beteg madár a sziklákról közvetlenül a tengerbe eshetett.

Az Anglia északkeleti része, Northumberland grófság partjai mentén elterülő, a National Trust felügyelete alatt álló, nemzetközileg is jelentős madárélőhely 23 fajnak, 200 ezer madárnak ad otthont. A betegség leginkább a sziklákon fészkelő fajokat sújtja, a vegyvédelmi öltözetet viselő vadőrök különösen sok lummát, lundát és a csüllőt gyűjtöttek össze.

Az elpusztult madarak között találtak több meggyűrűzöttet, köztük egy nyolcéves sarki csért, amely nyolcszor tehette meg az utat az Antarktiszra és vissza, összesen 230 ezer kilométert repülve. Megtalálták a tetemét egy 16 éves csüllőnek (sirályféle) is, amelyet 2006-ban gyűrűztek meg a szigeteken.

Évente 45 ezer ember látogat a Farne-szigetekre, amelyek azonban július eleje óta le vannak zárva a turisták elől a madárinfluenza-járvány miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!