Ebben a háborúban az ukránok jövőjének egy része már elveszett

2022. július 25. – 16:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háború kezdete óta több ezer ukrán fiatal hagyta hátra a civil életét, hogy csatlakozzon a hadsereghez, és megvédje hazáját az orosz invázió ellen. Közülük már több százan életüket vesztették – ők Ukrajna elveszett nemzedékének tagjai. A Deutsche Welle riportja:

Nemcsak a fronton, hanem az oroszok agressziója miatt is generációk vesznek el Ukrajnában a február óta dúló háborúban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közlése szerint csaknem 2 millió ukránt hurcoltak el erőszakkal a lakóhelyükről az oroszok, és ukránok tízezrei vannak szűrőtáborokban. Az Egyesült Államok friss jelentése szerint Oroszország a háború kezdete óta 900 ezer és 1,6 millió közötti ukránt deportált, köztük 260 ezer gyereket. A számok nagyságrendileg egybevágnak a Moszkva által közöltekkel, csak épp a Kreml szerint ők mindannyian saját akaratukból távoztak Ukrajnából Oroszországba, vagy egyenesen kimentette őket az orosz hadsereg. Mihail Mizinycev orosz vezérezredes azt mondta, 2,359 millió ukrán menekült költözött Oroszországba, köztük 371 925 gyerek.

Az ukrán ügyészség a gyerekek deportálása miatt egy 1948-as nemzetközi szerződésre hivatkozva népirtás gyanújával vizsgálódik. A CIA legutolsó jelentése szerint ugyanis, miközben 15 ezer halottja és 45 ezer sebesült katonája lehet Oroszországnak az Ukrajna ellen indított háborúban, több millió ukrán kényszerült már külföldre menekülni, és a nemzetük fennmaradásáért harcolók számáról is egyre súlyosbodó hírek érkeznek: az ENSZ becslései és az ukrán kormány közlései szerint több tízezer civil, és legalább 5 ezer katonai áldozata volt már a háborúnak.

Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát délről, északról és keletről – bár a háború valójában 2014-ben kezdődött, a Krím Oroszországhoz való csatolásával és a donyecki, luhanszki szeparatisták támogatásával.

Oroszország villámháborús tervei kudarcot vallottak, Kijev környékéről március végén visszavonultak, ezután keleten, a Moszkva által február 21-én függetlennek elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaság (DNR, LNR) felől indított támadásokat és vont ellenőrzése alá újabb területeket. Az orosz hadsereg veszteségei azonban jóval nagyobbak a tervezettnél, és lassan is halad a most keletre és délre fókuszáló háborúban.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.


Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!