Orbán orosz propagandát hirdet az ukrán külügyi szóvivő szerint

2022. július 24. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Európa nem a szankciók, hanem az orosz hibrid háború miatt van gazdasági válságban” – így reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére Oleg Nikolenko, ukrán külügyi szóvivő a Facebookon. Szerinte Oroszország Ukrajnát rakétákkal, Európát magas gázárakkal támadja, de „ezek mind egyetlen orosz terv elemei, amelynek célja, hogy aláássák a békét és a jólétet az európai országokban.”

A magyar miniszterelnök szombaton a 31. Bálványosi Szabadegyetem és Fesztiválon azt mondta, hogy „a szankciók nem billentik meg Moszkvát”.

Orbánnak ez az állítása Nikolenko szerint „az orosz propaganda klasszikus példája”. Az ukrán külügyi szóvivő szerint ennek épp az ellenkezője igaz: „a szankciók hatékonyak, jelentősen csökkentették az orosz hadigépezet Ukrajna elleni hadviselési képességét”.

Nikolenko emellett azt írta, hiába hunynak szemet Oroszország Ukrajnában elkövetett bűnei felett, ettől nem fog helyreállni a béke, mert Putyin addig nem fog leállni, amíg „le nem rombolja a demokratikus értékeken alapuló európai rendet”. Szerinte Európa stratégiájának a közös határozott fellépésen és az egységen kell alapulnia, hogy segítsen megállítani a háborút és felelősségre vonni Oroszországot bűneiért.

Az ukrán külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésének magyar fordítását Ukrajna budapesti nagykövetsége is megosztotta. Orbán Viktor tusványosi beszédéről szóló elemzésünket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!