Kivégeztek Kínában egy férfit, aki felgyújtotta a volt feleségét, miközben az élő közvetítést tartott

2022. július 23. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kivégeztek Kínában azt a férfit, aki felgyújtotta a volt feleségét, miközben az élő közvetítést tartott a követőinek – írja a BBC.

A Lamu néven ismert nő a TikTok kínai verziójaként szolgáló Douyin nevű oldalon videózott, nagyjából 75 ezer követővel rendelkezett. A videói Szecsuán tartomány gasztronómiájáról, és a vidéki életről szóltak.

A beszámolók szerint a kétgyermekes anya még a válás előtt felkereste a rendőrséget férje erőszakossága miatt, de közölték vele, hogy ez családi ügy.

2020 júniusában Lamu elvált férjétől, Tang Lu-tól, aki a bíróság szerint korábban erőszakos volt. Tang azonban nem akarta elfogadni, hogy felesége elvált tőle. Körülbelül három hónappal a válás után, 2020 szeptemberében lelocsolta benzinnel, és felgyújtotta Lamut – nem törődve azzal, hogy a nő épp élő közvetítést tartott a követőinek. A nő testének 90 százalékán szenvedett égési sérüléseket, és két héttel később meghalt.

Az eset országszerte felháborodást váltott ki, és vitákat indított a nők elleni erőszakkal kapcsolatban. Lamu követőinek ezrei hagytak üzeneteket a nő Douyin-oldalán, miközben a Weibo mikroblog-platform felhasználóinak milliói követeltek igazságtételt – ezeket a bejegyzéseket később cenzúráztak.

Amikor férjét, Tang Lu-t halálra ítélték, a bíróság megállapította, hogy a tette „rendkívül kegyetlen” volt, és nagyon rossz hatással volt a társadalomra.

Kína 2016-ban kriminalizálta a családon belüli erőszakot, de az továbbra is széles körben elterjedt maradt, különösen a vidéki területeken. A BBC egy felmérésre hivatkozva írja, hogy a kínai nők negyede szenvedett el már el családon belüli erőszakot.

Egyelőre nem látni, hogy előrelépés történne Kína családon belüli erőszakhoz való hozzáállásában. A közelmúltban a válni akaró párok számára előírtak egy 30 napos időszakot, az esetleges békülés érdekében, a jogvédők szerint ez azonban csak megnehezíti, hogy a nők kilépjenek a bántalmazó kapcsolatból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!