Brit hírszerzés: Az oroszok már légvédelmi rakétákkal lőnek földi célpontokra

2022. július 22. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az oroszok próbálják bevenni a Vuhlehirszka hőerőművet, de az ukrán erők egyelőre visszaverték a támadásokat – írja a brit védelmi minisztérium a Twitteren. Az oroszok továbbra is a Kramatorszk és Sziverszk körüli területeket ágyúzzák.

Csütörtökön több légicsapás is érte Mikolajivot, a polgármester szerint hét légvédelmi rakétával infrastrukturális célpontokat találtak el az oroszok. A Guardian szerint Luhanszk ukrán kormányzója azt írta, hogy az oroszok már a tartalékaikat használják, így szinte minden területet ért támadás, amit az orosz ágyúk elértek az elmúlt napokban.

A brit hírszerzés szerint az inváziós erők már földi célpontokra lőnek a légvédelmi rakétáikkal, mert hiánycikké vált a földi célpontok ellen használt lőszer.

„Az oroszok az invázió kezdete óta szinte biztosan S-300-as és S-400-as stratégiai légvédelmi rendszereket telepítettek Ukrajna közelébe, amelyeket nagy hatótávolságú repülőgépek és rakéták lelövésére terveztek”

– áll a brit jelentésben.

Orosz S-300-as légvédelmi rendszerek – Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik / AFP
Orosz S-300-as légvédelmi rendszerek – Fotó: Russian Defence Ministry / Sputnik / AFP

Ezek a fegyverek viszonylag kis robbanófejjel vannak felszerelve, és első sorban repülőgépek ellen lettek kifejlesztve. Ettől függetlenül nyílt terepen tartózkodó katonákra és könnyű szerkezetű épületekre komoly veszélyt jelenthetnek, de megerősített falakon nem valószínű, hogy át tudnak hatolni.

„Nagy az esélye annak, hogy ezek a fegyverek nem találják el a kívánt célpontot és polgári áldozatokat okoznak, mivel a rakétákat nem erre találták ki, és a személyzetük kevéssé van kiképezve az ilyen feladatokra”

– írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!