Az oroszok azt állítják, hogy 300 ukrán katonát öltek meg, mikor tegnap lebombáztak egy iskolát

2022. július 22. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztérium szerint 300 ukrán katona halt meg a tegnapi kramatorszki rakétatámadásba – írja a Guardian. Ahogy tegnap mi is megírtuk, a helyi vezetés két iskolát is lebombázott a régióban. A terület vezetője szerint a támadásban 85 magánház és egy ötemeletes épület is megsérült.

Ukrán mentőegységek egy daruval takarítják el a szétlőtt iskola maradékát Kramatorszkban – Fotó: Anatolii Stepanov / AFP
Ukrán mentőegységek egy daruval takarítják el a szétlőtt iskola maradékát Kramatorszkban – Fotó: Anatolii Stepanov / AFP

Az oroszok szerint a Feketeszázak nevű, nacionalista szervezet tagjai tartózkodtak az épületben, amit szétlőttek. A katonák mellett elvileg még 40 egységnyi különleges felszerelést is elpusztítottak. A Wikipédia szerint a Feketeszázak egy orosz monarchiapárti nacionalista szervezet volt a 20. század elején, és határozottan ukránellenesek voltak.

Az állításokhoz semmiféle bizonyítékot nem adtak, és nem lehet független forrásból megerősíteni a hírt. Az AP azt írja, hogy a katasztrófavédelem végzett a romoknál, és három holttestet találtak. Az ukrán katasztrófavédelem korábbi közleménye szerint akkor még csak egy holttestet találtak, és még két embert kerestek.

Azt is állítják, hogy július 5 és 20 között több, Amerikából érkező Himars rakétarendszert is megrongáltak, valamint elvileg lelőttek 12 ukrán drónt. Ezt sem lehet megerősíteni, és erről sem adtak ki bizonyítékot.

Eközben az ukrán katasztrófavédelem azt írja, hogy az invázió kezdete óta csak Mikolajivban 3537-szer riasztották őket robbanószerek miatt. A régióban 2998 robbanószert hatástalanítottak, csak csütörtökön 39-et. A Telegramon azt írják, hogy február 24-e óta 164 728 bombát hatástalanítottak.

Kövess minket Facebookon is!