Csütörtöktől újra jön a gáz az Északi Áramlat 1-en

2022. július 21. – 08:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország csütörtökön újraindítja a gázszállítást az Európába vezető Északi Áramlat 1-en keresztül – közölte a gázvezeték üzemeltetője a Reuters beszámolója szerint. Az utóbbi napokban egyre komolyabb aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy Moszkva az energiaexport leállításával vágna vissza az invázió óta életbe léptetett szankciók miatt a Nyugatnak.

Az Északi Áramlat-1-en érkezik a német gázfelhasználás harmada. A gázvezeték 10 napon át csökkentett kapacitással szállított csak, a szokásos éves „karbantartási szünetre” hivatkozott az üzemeltető. A gázmegvonástól való félelem miatt az EU szerdán egy 15 százalékos fogyasztáscsökkentésről szóló tervet tett le az asztalra a tagállamoknak.

A Guardian összegzése szerint az előre jelzett gázáramlást 29 284 591 kwh/h-ban adták meg reggel 6 és 7 óra között, de tényleges fizikai áramlásokra vonatkozó adatokat ugyanerre az időszakra vonatkozóan még nem frissítették. Az üzemeltető szerint csütörtök reggel újra megindult a szállítás, de eltart még egy darabig, mire felfut a szokásos mennyiségi szintre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!