Újabb HIMARS-okat küld az USA

2022. július 21. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb négy HIMARS rakétarendszer (High Mobility Artillery Rocket System) Ukrajnába küldéséről hozott döntést az Egyesült Államok – közölte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egy szerdai online konferencián, amelyet Ukrajna ügyében tartottak az USA és szövetségesei. Az új csomagban a rakétaindító rakétarendszerekhez tartozó lövedékek, valamint tüzérségi lőszerek is lesznek.

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök bizottságának elnöke az 50 ország részvételével zajló egyeztetés után elmondta, hogy Ukrajna az eddig kapott HIMARS-ok segítségével orosz parancsnoki és irányítási csomópontokat, logisztikai hálózatot és légvédelmi létesítményeket támadott Ukrajnán belül.

Az újabb négy HIMARS-szal együtt már összesen 16 ilyen eszköz lesz az ukrán haderőnél. Az orosz külügy korábban panaszkodott a többszörös rakétaindításra képes rendszer kapcsán arra, hogy a Nyugat hibrid háborút folytat Oroszországgal a fegyverszállítmányok révén. Hogy miért olyan nagy fegyvertény a HIMARS-rendszerek használatának lehetősége Ukrajnának, arról itt írtunk. A rendszernek egyébként van egy 300 kilométer hatótávolságú változata is, de ilyet szándékosan nem szállít az USA Ukrajnának, ugyanis szeretnék elkerülni, hogy az ukrán haderő orosz területet vegyen célba.

(The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!