Szeptemberben tarthatják az előrehozott választásokat Olaszországban

2022. július 21. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 18-án vagy 25-én tarthatják az előrehozott választásokat Olaszországban, miután csütörtökön másodszor is lemondott Mario Draghi miniszterelnök, ezzel pedig felbomlott az országot másfél éve vezető nemzeti egységkormány – írja a Stampa. A közvélemény-kutatók szerint a szeptemberi választásokon a jobboldali pártszövetség számíthat majd a szavazatok többségére, ezzel pedig akár az újfasiszta Giorgia Meloniból is miniszterelnök lehet.

Mario Draghi, a koronavírus-járvány miatt megalakuló nemzeti egységkormány technokrata miniszterelnöke egy héttel korábban egyszer már lemondott, akkor azonban Sergio Mattarella köztársasági elnök nem fogadta el döntését. Miután az elmúlt napokban hiába próbálta meg összekovácsolni szétesett koalícióját, csütörtökön ismét lemondott, mostantól ügyvivő miniszterelnökként vezetheti az országot.

Olaszország 1948 óta a 67. kormányát fogyasztja, Rómában sem az előrehozott választások, sem a koalíciók újraalakulása nem számít különlegességnek. A 2018-as választások után egy ideig populista, majd baloldali, később technokrata kormány irányította az országot, a most megbukó tehát egy cikluson belül már a harmadik koalíció volt.

A közvélemény-kutatásokat jelenleg fej-fej mellett vezeti a szélsőjobboldali Olaszország Testvérei és a baloldali Demokrata Párt 22 százalék körüli támogatottsággal. Olaszországban azonban szövetségekben indulnak a pártok a választásokon, az Olaszország Testvérei pedig a szintén jobboldali Északi Ligával és Hajrá Olaszországgal együtt könnyen többséget szerezhet a törvényhozásban.

Az olasz politikai válságról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!