Demokrata képviselőket is őrizetbe vettek az abortuszjog melletti tüntetésen Washingtonban

2022. július 20. – 10:35

frissítve

Demokrata képviselőket is őrizetbe vettek az abortuszjog melletti tüntetésen Washingtonban
Cori Bush, kongresszusi képviselő ad interjút a sajtónak, miközben őrizetbe vették az abortuszjog melletti tüntetésen Washingtonban 2022. július 19-én – Fotó: Sarah Silbiger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több demokrata képviselőt is őrizetbe vettek Washingtonban, amiért az abortuszt, mint alkotmányos jogot ellehetetlenítő törvény ellen tiltakoztak kedden – írja az Abc News.

Az MTI szerint a felháborodást az váltotta ki, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság június 24-én érvénytelenítette az úgynevezett Roe kontra Wade döntést. Ez előírta, hogy az abortusz alkotmányos alapjog, így azt nem lehet korlátozni. Ezzel a döntéssel azonban lehetővé vált, hogy a tagállamok saját hatáskörben döntsenek az abortusz betiltásáról. A júniusi döntés után több republikánus állam szigorította az abortuszkorlátozásokat, míg a demokrata államok továbbra is kiállnak az abortuszjog mellett.

Kedden a tüntetők azt skandálták, hogy „a mi testünk, a mi választásunk” és „nem megyünk vissza”, miközben a rendőrség többször felszólította őket a távozásra, mert elzárták az utat a járművek elől.

A Capitoliumi Rendőrség a Twitteren azt közölte: a forgalom akadályozása törvénytelen, ezért a rendőrök háromszor figyelmeztetik a tüntetőket, mielőtt intézkednek. A rendőrök végül 35 embert vettek őrizetbe, köztük 17 kongresszusi képviselőt.

„Az amerikai nők dühösek, szomorúak, össze vannak zavarodva, elvesztették a hitüket, mi kiállunk és felszólalunk értük, és megpróbáljuk visszafordítani a helyzetet”

– fogalmazott Carolyn Maloney, az egyik demokrata képviselő.

Később a helyszínen elengedték az őrizetbe vett személyeket, de valószínűleg bírságot fognak kapni.

A tüntetést kiváltó Roe kontra Wade 1973-as jogeset megsemmisítésének hátteréről itt olvashat bővebben.

Ugyan a demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását, de ez valószínűleg el fog bukni, mert a szenátusban nincsenek többségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!