Elítélték a német katonát, aki magát menekültnek kiadva tervezett terrortámadást

2022. július 15. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egy frankfurti bíróság pénteken az állambiztonságot veszélyeztető támadás kiterveléséért öt és fél év börtönre ítélte azt a német katonatisztet, aki szíriai menedékkérőnek adta ki magát, és úgy akart merényletet elkövetni politikusok ellen, hogy a gyanút menekültekre terelje – írja az MTI.

A bírák megállapítása szerint a 2017-ben elfogott Franco A. egy vagy több politikus ellen tervezett merényletet. A nyomozás szerint feltehetően Heiko Maas akkori igazságügyi minisztert és Claudia Roth volt parlamenti alelnököt is célpontként szemelte ki. A most 32 éves férfit Bécsben vették őrizetbe, amikor egy rendőrbál után megpróbálta magához venni a reptéri mosdókban elrejtett, töltött pisztolyát.

Franco A. megérkezik az ítélethirdetésére egy frankfurti bíróságra 2022. július 15-én – Fotó: Boris Roessler / Pool via Reuters
Franco A. megérkezik az ítélethirdetésére egy frankfurti bíróságra 2022. július 15-én – Fotó: Boris Roessler / Pool via Reuters

Franco A. hivatalosan egy német–francia közös alakulat tagja volt, és a franciaországi Illkirchben állomásozott, de 2015 decemberében szíriai álnéven menedékkérőként is regisztráltatta magát, és 2016 decemberében úgynevezett oltalmazotti státust kapott.

A nyomozás során az is kiderült, hogy Franco lőszert lopott a német hadseregtől.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!