Eddig soha nem tapasztalt hőségre készülnek Angliában

2022. július 15. – 16:24

frissítve

Eddig soha nem tapasztalt hőségre készülnek Angliában
Egy portugál férfi az égő kertjét nézi az ourémi Mogadouroban – Fotó: Pedro Rocha / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet hirdette ki pénteken a brit meteorológiai intézet (Met) Anglia déli és középső térségeire a jövő hét első felében várható rendkívüli hőség miatt – írja az MTI. Az intézkedés alapján jövő hétfőn és kedden a négyes szintű, vörös hőségriasztás lép érvénybe. Ez az első eset, hogy a hatóságok elrendelik ezt a riasztási szintet.

A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat.

A Met szerint a modellszámítások 50 százalékos esélyt jeleznek arra, hogy a jövő hét első felében meghaladja a 40 fokot a napi legmagasabb hőmérséklet Angliában, és 80 százalék annak az esélye, hogy megdől a jelenlegi hőségrekord.

Az Egyesült Királyság jelenleg érvényes hőségrekordját három éve jegyezték fel 38,7 fokkal; ezt Cambridge-ben mérték 2019. július 25-én.

A jövő hét elejére várható hőséget a Spanyolországból észak felé áramló rendkívül meleg légtömegek okozzák. Az előrejelzés szerint ugyanakkor jövő szerdától már enyhül a nagy meleg, és a hőmérséklet visszatér az évszaknak megfelelő szintekre.

Ez a hőség annyira szokatlan az Egyesült Királyságban, hogy a Met igazgatója, Penny Endersby videós közleményt adott ki. Ebben arról beszél, hogy a legtöbben nem tudják, mit kell csinálni ilyen esetben, mert az életükben még sosem fordult el, hogy 40 fok lett volna.

„Itt, az Egyesült Királyságban megszoktuk, hogy a forróságot úgy kezeljük, mint egy esélyt, hogy kimenjünk a napra. Ez nem az a fajta időjárás”

– figyelmeztet Endersby. Felhívja a figyelmet, hogy britek életstílusa és infrastruktúrája nincs felkészülve erre a hőségre.

A hőségriasztás kihirdetéséhez fűzött pénteki elemzésében a Met hangsúlyozza, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet még abban az esetben is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

Több európai országban is pusztít a hőhullám

A BBC azt írja, hogy a nagy szárazság és erős szelek miatt Délnyugat-Franciaországban több mint 10 ezer embernek kellett elhagynia otthonát/nyaralóhelyét. Portugáliában és Spanyolországban is hasonló a helyzet, a hőhullámnak a két országban már legalább 281 áldozata van. Spanyolországban több települést is evakuáltak.

„A tűzoltóknak, a polgárvédelemnek kell megbirkóznia a globális felmelegedés hatásaival – és ezek a hatások nem 2030-ban jönnek elő, már most is itt vannak”

– mondta Grégory Allione, a francia tűzoltók szövetségének elnöke.

Olaszországban, Horvátországban és Görögországban is megjelentek az erdőtüzek, amik a szél miatt nagyon gyorsan terjednek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!