Több mint ötszáz nő perli az Ubert az Egyesült Államokban szexuális zaklatás miatt

2022. július 14. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

550 nő perli be az Ubert az Egyesült Államokban, mert a fuvarozó cég sofőrjei állításuk szerint bántalmazták őket – írja a CNBC. A San Francisco megyei felsőbíróságnak szerdán benyújtott csoportos kereset szerint több államban a sofőrök a női utasokat szexuálisan zaklatták, bántalmazták, de olyan is volt, hogy elraboltak valakit.

A nőket képviselő ügyvédi iroda sajtóközleményében azt írja:

„az Uber már 2014-ben tudomást szerzett arról, hogy egyes sofőrjei szexuálisan bántalmazzák és megerőszakolják a női utasokat, ennek ellenére az azóta eltelt nyolc évben ezek a szexuális ragadozók továbbra is megtámadták az ügyfeleket (...)”.

Az Uber szóvivője érdemben nem reagált egyelőre az ügyre, de a dpa német hírügynökség megkeresésére az MTI szerint azt mondta: nem nyilatkozhatnak függőben lévő bírósági ügyről, de annyit elárultak, hogy a csoportos polgári peres eljárás február óta folyamatban van.

A kereset benyújtásának időpontja azért érdekes, mert éppen két hete jelent meg a fuvarozó cég biztonsági jelentése. Ebben azt írták: 2019-ben és 2020-ban összesen 3824 bejelentés érkezett hozzájuk a szexuális erőszak öt legsúlyosabb kategóriájában. Ezeknek a kategóriáknak a legdurvább esete maga a nemi erőszak.

A cég szerint azonban az első biztonsági jelentésükben 2017-18 között még 38 százalékkal több szexuális erőszakkal összefüggő bejelentés érkezett hozzájuk. A céget már 2018-ban is perelték hasonló ügyben, ekkor azonban bíróságon kívüli eljárásban sikerült megállapodniuk a pert indító két nővel.

Úgy tűnik, az sem volt elég a bántalmazások megfékezésére, hogy a vállalat bevezette például új sofőrjeinek átvilágítását, és jelezték, hogy „nagyon komolyan veszik a felmerülő problémát”. A csoportos kereset felpereseit képviselő ügyvédek szerint felszerelhettek volna kamerákat az autókba, vagy megoldhatták volna, hogy az utas jelezhesse, ha esetleg a sofőr letér a kijelölt útról.

A vállalat képviselője korábban azt mondta: a cég nem tehető felelőssé azért, amit független vállalkozóknak, nem pedig alkalmazottaknak tekintett sofőrjei csinálnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!