Szlovénia lebontja a 2015-ös menekülthullám miatt emelt kerítést a horvát határszakaszon

2022. július 08. – 22:41

Szlovénia lebontja a 2015-ös menekülthullám miatt emelt kerítést a horvát határszakaszon
A szlovén-horvát határon húzódó kerítés – Fotó: Jure Makovec / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovénia lebontja a kerítést a Horvátországgal közös határszakaszon, a szlovén hadsereg már a jövő héten nekilát a munkálatoknak. Ezt pénteken jelentette be Tatjana Bobnar szlovén belügyminiszter. „A migráció a modern társadalmak része, ezért a leghatékonyabb migrációs politika a biztonságos és legális migráció biztosítása” – mondta Bobnar.

Szlovénia még 2015-ben 176 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített a Horvátországgal közös, mintegy 670 kilométeres határán a menekülthullám miatt. Ezt később fokozatosan panelkerítésre cserélték, valamint bővítették. Jelenleg 135 kilométer pengés drótkerítés és 60 kilométer panelkerítés húzódik a közös határszakaszon.

Bobnar kezdeményezésére a minisztérium egy új tanácsadói testületet is létrehozott, amely szorgalmazni fogja a biztonságosabb migrációs útvonalak létrehozását, a menekültügyi eljárások és a tartózkodási engedélyek megszerzésének hatékonyabbá tételét, a nemzetközi védelem feltételeinek könnyítését és a társadalmi integrációt.

Bobnar szerint a menedékkérőket rendszeresen integrálni kell a társadalomba és a munkaerőpiacra, lehetőséget kell nekik adni a nyelvtanulásra, és egyúttal meg kell akadályozni, hogy a munkavállalók kizsákmányolhassák őket.

A bizottság már utasította a rendőrséget, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a veszélyeztetett csoportok védelmére, biztosítsák a nemzetközi védelmet kérelmezőkkel szembeni az egyéni bánásmódot, valamint jegyezzék fel, hogy tájékoztatták őket a jogaikról – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az eddigi eszközök felhasználásával és jelenlétével a terepen a rendőrség továbbra is gondoskodik a biztonságról és az államhatárok védelméről.

(MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!