Lemondott a háborúellenes moszkvai főrabbi

2022. július 8. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott pozíciójáról és elhagyta Oroszországot Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi – írja a Guardian. Korábban többször is felszólalt a háború ellen, ezért úgy érzi, hogy jelenléte veszélybe sodorná a helyi zsidóságot.

„Ahogy az Ukrajna elleni szörnyű háború az elmúlt hónapokban kibontakozott, nem tudtam hallgatni, annyi emberi szenvedést látva, elmentem Kelet-Európába, hogy segítsek a menekülteknek, és felszólaltam a háború ellen. Az idő előrehaladtával – annak ellenére, hogy a múlt hónapban ismét főrabbivá választottak – világossá vált, hogy a moszkvai zsidó közösséget veszélyeztetné, ha a pozíciómban maradnék”

– írta közleményében.

33 éve került a pozícióba, és feleségével hálásak, hogy szerepet kaptak az orosz zsidóság Szovjetunió utáni reneszánszában. Azt írta, hogy igyekezett hatékonyan navigálni és építeni a közösséget a viharos 1990-es években és a jelenlegi elnök alatti, egyre tekintélyelvűbb Oroszországban.

Goldschmidt továbbra is az Európai Rabbik Tanácsának vezetője marad, hogy tovább szolgálja az európai, így a moszkvai közösségeket is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!