Vandálok felrobbantottak egy sátáninak tartott amerikai emlékművet

2022. július 7. – 09:44

frissítve

Vandálok felrobbantottak egy sátáninak tartott amerikai emlékművet
A felrobbantott Georgia Guidestones emlékmű 2022. július 6-án – Fotó: ABC Affiliate WSB-TV / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vandálok felrobbantották szerdán az „Amerika Stonehengének” is nevezett 42 éves Georgia Guidestones emlékművet, ezzel súlyosan megrongálták az építményt, ezért a hatóságok le is bontották azt – írja a Reuters.

A Georgia Guidestones egy hat gránitlapból készült, majdnem hat méter magas építmény volt Elberton városában. Egy födém állt a közepén, négy körülötte, az öt tábla tetején egy zárókő volt.

Az emlékművet útmutatónak szánták: a táblákra 12 nyelven egy rejtélyes üzenetet véstek, amelynek lényege az volt, hogy az emberiséget félmilliárd főben kellene korlátozni, mert így élhetne a bolygó a „természettel örök egyensúlyban”.

Már az emlékmű létezése is vitákat váltott ki, mert többen szélsőjobboldali összeesküvésekhez kötötték az üzenetét.

Kandiss Taylor, a georgiai előválasztáson induló jelölt kampányprogramjában például szerepelt is az emlékmű eltávolítása. A Guidestones felrobbantásának hírére Taylor a Twitteren az emlékművet sátáninak nevezte, és Isten beavatkozásának tulajdonította az elpusztítását.

A rongálást egy biztonsági kamera rögzítette, amin látszik maga a robbanás és az is, ahogy egy autó elhajt a helyszínről.

Az emlékmű maradékát a hatóságok később azért bontották le, mert nem volt már biztonságos az építmény. A helyi média szerint a pótlás költsége több százezer dollár lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!