Japánban mostantól akár egy év börtön is járhat netes zaklatásért

2022. július 7. – 14:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy csütörtökön életbe lépett törvény értelmében Japánban akár egy év börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akiket internetes zaklatásért bűnösnek találnak – írja a France24. A szabályokat azután szigorították, hogy egy netes trollkodássorozat után egy valóságshow-sztár öngyilkos lett.

Hana Kimura profi birkózó, a Netflix „Terrace House” című sikersorozatának 22 éves szereplője 2020-ban ölte meg magát. Édesanyja ezután kampányt indított a cyberbullyingra vonatkozó szabályok szigorításáért, mely sikerrel járt: a módosított jogszabály értelmében mostantól 300 000 jenig (890 ezer forintig) terjedő pénzbírságot vagy egy év börtönt ír elő, míg korábban csak maximum 10 000 jenes büntetést vagy 30 nap elzárást lehetett kapni.

Kyoko Kimura, Hana Kimura anyja – Fotó: Kotaro Numata / Yomiuri via AFP
Kyoko Kimura, Hana Kimura anyja – Fotó: Kotaro Numata / Yomiuri via AFP

A szólásszabadság ügyének néhány szószólója és jogi szakértője ellenzi az új szabályt, amiatt aggódnak, hogy az esetleg felhasználható lesz bizonyos vélemények és politikai természetű kritikák elhallgattatására.

A zaklatással nemrég cikksorozatban foglalkoztunk a Telexen, a gyerekeket érintő cyberbullyingról szóló írás itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!