Magyar beszállító terméke okozta a szalmonellafertőzést a világ legnagyobb csokoládégyárában

2022. július 6. – 17:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza a belga The Brussels Times hírportál szerdai beszámolója szerint, írja az MTI.

A múlt hónap végén a belgiumi csokoládégyárban is azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte. Akkor a belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében

a június 25-e után gyártott összes csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.

A belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) szerda reggel megerősítette, hogy a kelet-flandriai Wieze csokoládégyárában nemrégiben kitört szalmonellafertőzés oka egy magyarországi szójalecitin-szállítmány volt, a cég belső vizsgálatának eredményét külső vizsgálat is igazolta.

„Tájékoztattuk a magyar kormányt az ügyről, és most várhatóan vizsgálatot indítanak saját országukban” – mondta Helene Bonte, a FAVV szóvivője a The Brussels Times hírportálnak. A Barry Callebaut szóvivője szerint ez a vizsgálati eredmény fontos lépés a szennyeződés végső felelősségének meghatározásában, és

szerepet fog játszani annak meghatározásában, hogy ki fedezi az incidens pénzügyi következményeit.

A cég szerint az élelmiszer-ügynökséghez eddig beérkezett információk alapján a szennyezett szójalecitin-szállítmány a Barry Callebaut gyárára korlátozódik, nincs arra utaló jel, hogy más cégek is vásároltak volna belőle, vagy felhasználták volna a termékeikben. Továbbra sincs jele annak sem, hogy a szennyezett termékek bekerültek volna a belga élelmiszer-ellátásba, így állításuk szerint a fogyasztóknak nincs miért aggódniuk.

Frissítés: A Nébih vizsgálatai is megállapították, hogy az országból kiszállított lecitin tétel volt szalmonellával szennyezett, a szennyeződés eredetének vizsgálata a lecitint gyártó cégnél jelenleg is folyik. A hivatal tájékoztatása szerint az ügyben érintett vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széles körű hatósági mintavételre is sor került. A vállalkozás saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, zárolta az üzemben található tételeket.

A hivatal kiemelte, hogy a nyomonkövetési vizsgálat alapján az érintett tételekből más vállalkozásokhoz nem történt kiszállítás. További tételek ellenőrzése folyamatban van. Mivel a belga cég teljesen leállította a gyártást, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, így az egyetlen, ismert magyarországi címzetthez sem érkezett meg a termék, a szállítmányt útközben visszafordították – közölte a Nébih.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!